Over Nandaime

Nicaragua is een spaanssprekend land in Latijns Amerika. De hoofdstad is Managua.
Nandaime ligt in het zuiden van Nicaragua bij het Meer van Nicaragua. Het heeft 40.000 inwoners, waarvan er 22.000 op het platteland wonen. Men verbouwt suikerriet, tomaten, rijst, bonen en sorgo. Er is een klein ziekenhuis en er zijn enkele gezondheidsposten. De werkloosheid is hoog, omdat er weinig bedrijven zijn gevestigd.
Door de geografische ligging van Nandaime wordt het grondgebied tijdens de regentijd geplaagd door wateroverlast. Het water stroomt uit hoger gelegen delen ongecontroleerd door Nandaime naar het Meer van Nicaragua, waardoor telkens grote schade ontstaat. Er is door ontbossing ook veel erosie. In een jaar van grote droogte is de opbrengst nauwelijks genoeg om van te leven.
Het gebrek aan economische middelen is het grootste probleem van Nandaime. De overheid heeft weinig inkomsten om aan de infrastructuur, zoals onderwijs, gezondheidszorg en vuilnisinzameling, te verbeteren.

Toch lijkt het met Nicaragua de laatste tijd wat beter te gaan, na ruim 30 jaar van tegenslagen. De buitenlandse investeringen en de export nemen toen, en de Nicaraguaanse immigranten in het buitenland sturen jaarlijks een miljard Dollar naar het land. De exportslachterij San Martín in Nandaime breidt uit en exporteert vanaf 2012 ook rundvlees naar Europa.