Over Nandaime

Nicaragua is een spaanssprekend land in Midden-Amerika. De hoofdstad is Managua. Het land is het op een na armste land van Latijns-Amerika.

Nandaime ligt in het zuidwesten van Nicaragua langs het Meer van Nicaragua. Het heeft ca. 40.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft in het stadje woont, en de andere helft in ruim 70 kleine gemeenschappen op het omringende platteland.

Op dit land wordt veel suikerriet, bananen, rijst, bonen, tomaten en sorgo verbouwd. Er zijn ook veel boeren die veeteelt bedrijven, met name runderen. De vleesprijzen van Nandaime zijn richtinggevend voor de rest van Nicaragua. In het stadje is een klein ziekenhuis en op het platteland zijn er enkele gezondheidsposten.

Door de ligging van Nicaragua in de Centraal-Amerikaanse Corridor en door de klimaatverandering heeft Nandaime veel last van de droogte en wateroverlast. De regenval in de laatste jaren is gehalveerd, en als het regent dan komt het met grote hoosbuien. Dit betekent dat het regenwater vanuit de hoger gelegen gebieden door het stadje Nandaime naar het Meer van Nicaragua stroomt.

De temperatuur is gemiddeld drie graden gestegen. Op het platteland zijn rivieren verdroogd, waardoor ook gewassen niet bestand zijn tegen de droogte, de oogsten tegenvallen, en er van de opbrengst nauwelijks te leven valt. Veel boeren trekken naar Costa Rica om als gastarbeider te werken. Jongeren trekken naar de hoofdstad Managua om daar werk te zoeken. Export en toerisme waren groeiende sectoren, net als in veel andere Derde Wereldlanden.

Het gebrek aan economische middelen is het grootste probleem van Nandaime. Na een volks- opstand tegen de regering in 2018 zijn de toeristen weggebleven en zijn veel werknemers in die sector ontslagen. De Coronacrisis heeft dit verergerd, ook werknemers in de export-textielindustrie en andere branches zijn ontslagen. De economie is teruggevallen op het niveau van zes jaar geleden. Het land heeft geen reserves om de gevolgen van de crisis voor de arme bevolking te verlichten.