In januari start het sojaproject van het Vrouwenhuis Nora Astorga in Nandaime. VIVOS stelt dit jaar de thema’s ‘milieu’ en ‘ontwikkeling’ centraal. Het sojaproject van het Vrouwenhuis in Nandaime is daarvan een concrete uitwerking.
De Diemenaar Pieter Lammers vertelt tijdens de ledenvergadering van maart over zijn aandeel in de nota ‘Een wereld van verschil’ van Minister Jan Pronk en pleit voor meer duurzaamheid en wederkerigheid bij te ondersteunen projecten. De contacten met Nandaime verbeteren aanzienlijk nu VIVOS voor het eerst gebruik maakt van het Steunpunt van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua in Managua in de persoon van Karin Reijnders.
In juni besluit VIVOS na ruim 7 jaar het dossier van het eerste project in Nandaime, de straatstenenfabriek, te sluiten. Er is geen perspectief dat deze fabriek ooit kostendekkend geëxploiteerd zal worden. Onze nieuwe Nicaraguaanse contactpersoon, Veronica Gutierrez, bezoekt Diemen. VIVOS vraagt op het Multicultureel Festival aandacht voor de campagne ‘Werk Samen aan een Schone Wereld’ en duurzame ontwikkeling.
In juli reageert de gemeente Diemen afwijzend op een verzoek van burgemeester Evenor Murillo van Nandaime om een officiële gemeenteband aan te gaan.
Twee leden van VIVOS zijn aanwezig bij de feestelijke heropening van het Vrouwenhuis Nora Astorga in Nandaime. Het gebouw is mede door VIVOS gefinancierd. VIVOS schenkt ook 1000 gulden voor de gynaecologische kliniek in het Vrouwenhuis. De Amsterdamse kunstenares Patries van Elsen heeft de gevel van het gebouw van een fraaie muurschildering voorzien.
Tijdens het Diemer Festijn in september start VIVOS een financiële campagne voor de cursus ‘Salud Integral de la Mujer’ (Integrale Gezondheid van vrouwen) voor het Vrouwenhuis Nora Astorga.
Na bedreigingen aan het adres van de vertegenwoordigers van de Stedenband Zutphen-Villa Sandino spreekt VIVOS met andere stedenbandorganisaties in october in een open brief in Nicaraguaanse kranten ernstige zorg uit over deze ontwikkelingen.
In october vertrekt Annet Smits uit Wageningen voor de Belgische organisatie COOPIBO voor vier jaar naar Nandaime. Haar partner Albert van Kempen wordt contactpersoon voor VIVOS.
Tijdens de ledenvergadering van november vertelt Karin Reynders over haar werk voor VIVOS in Nandaime. De Diemer Apotheek schenkt 400 kuren met ampiciline voor Nandaime.
In december spreekt de raadscommissie waardering uit voor het werk van VIVOS en adviseert ze positief over de aanvraag van een banenpoolplaats voor VIVOS. De gemeente besluit dat ook de Stichting Diemenaren helpen Roemenië aanspraak kunnen maken op de begrotingspost voor verdubbeling van collecte-opbrengsten.
In de laatste maand van dit jaar wordt in Nandaime de eerste soja geoogst. Dit project is door VIVOS gefinancierd. Een eerste oogst is helaas door schimmelziekten na hevige regenval mislukt.
Op 31 december telt VIVOS 27 leden.