Tijdens het bezoek van bouwbrigade in 1989 verwelkomde de burgemeester Alberto Larios ons in Nandaime, “de stad waar de geschiedenis aan is voorbij gegaan”. Hij doelde daarbij kennelijk op het imago van Nandaime, waar nooit een gebeurtenis van enig belang zou hebben plaatsgevonden. Ook het feit dat de meeste reizigers het stadje over de Panamerikaanse snelweg Panamericana voorbij raasden, zal aan dat beeld hebben bijgedragen. In die zin leken Nandaime en Diemen zo’n twintig jaar geleden wel enigszins op elkaar, toen de snelweg A1 nog midden door het centrum van Diemen liep. Ondanks de vermeende onbekendheid van Nandaime zijn de belangrijkste instituten van de stad op postzegel afgebeeld.

Santa Ana en St. Joaquin zijn de beschermheiligen van Nandaime. Naar hen zijn de kerk en parochie in het centrum van Nandaime en de jaarlijkse Patronaatsfeesten in de weken vóór 26 juli vernoemd. De Nederlandse PTT beeldde hen af op de zomerzegels van 1971.
Santa Ana
Santa Ana

De op 16 mei 1792 in Nandaime geboren José Dolores Estrada vocht bij de boerderij van San Jacinto in tijdens de Guerra Nacional, de Nationale Oorlog, in 1856. Daardoor werd hij zo’n beetje dé belangrijkste figuur uit de nationale geschiedenis. Op 17 augustus 1971 is hij tot Nationale Held verheven door het parlament. In augustus 1999 is hij herbegraven in Nandaime. Tijdens de 100-jarige herdenking van de Guerra Nacional in 1956 heeft de Nicaraguaanse PTT hem vereerd met een postzegel. Later is hij ook afgebeeld op bankbiljetten. Op de plaats waar zijn geboortehuis stond is een kleine plaquette aangebracht.
José Dolores Estrada en de Slag bij San Jacinto
José Dolores Estrada en de Slag bij San Jacinto

Tijdens een geheime bijeenkomst op 18 september 1973 werden de commandanten en leden van de Nationale Leiding van het FSLN Oscar Turcios en Ricardo Morales Avilés en de strijders Juan José Quezada en Jonathán González in Nandaime vermoord door de Nationale Garde van Somoza. De Nicaraguaanse PTT herdacht Oscar Turcios en Ricardo Morales Aviles in 1988 op postzegels.
Ricardo Morales Avilés en Oscar A. Turcios Chavarrías
Ricardo Morales Avilés en Oscar A. Turcios Chavarrías

De vulkaan Mombacho ligt in de regio Granada en gedeeltelijk op het grondgebied van Nandaime. Bij goed weer is hij zichtbaar vanuit de stad. In de regentijd is de top vaak omgeven door wolken. De Mombacho, die in 18de eeuw voor het laatst actief was, is een natuurreservaat en toegankelijk voor bezoekers.
De vulkaan Mombacho
De vulkaan Mombacho