Grijs water is een verzamelnaam voor licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke handelingen zoals douchen, wassen en de afwas. De naam “grijs water” slaat op de kleur die dit water krijgt na verloop van tijd door de zeepresten die dit water bevat. Er is geen riolering in Nandaime dus dat water wordt gewoon op straat geloosd. Met een put op het eigen erf van mensen en een systeem waarin het water gezuiverd wordt via vulkanisch gesteente, kan het water nu in de eigen tuin worden opgevangen. Dat heeft geleid tot 80% minder grijs water in de straten.

In 2010 zijn er bij 250 gezinnen in Nandaime systemen aangelegd voor de afvoer van grijs water. VIVOS heeft hiervoor in 2010 geld ingezameld. Er is ruim 5000 Euro binnen gekomen. VIVOS heeft aan de Gemeente Diemen gevraagd dit bedrag te verdubbelen. Ook Aqua for All verdubbelt dit bedrag.

De foto’s die u hieronder ziet laten het verloop van dit project en de werking en aanleg van deze systemen goed zien! Uiteraard werden de werkzaamheden verricht door de deelnemers van Escuela Taller.